Μείωση του ΦΠΑ σε αγαθά που χρησιμοποιούν άτομα με αναπηρία

Μείωση του ΦΠΑ σε αγαθά που χρησιμοποιούν άτομα με αναπηρία

Αρ. Πρωτ. 9063/13.01.2011

Προς Υπουργούς:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

- Οικονομικών

Ένα σημαντικό ζήτημα απασχολεί τα άτομα με αναπηρία, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης και κοινωνικής ευαισθησίας. Η επικείμενη μετάταξη των φαρμάκων από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 6,5% θα πρέπει να εφαρμοστεί για όλα ανεξαιρέτως τα αγαθά που προορίζονται για χρήση από τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως τεχνικά ορθοπεδικά μέσα, θεραπευτικές διαγνωστικές συσκευές και τα αναλώσιμα υλικά τους. Άλλωστε, το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ για τα αγαθά που χρησιμοποιούνται από την παραπάνω κατηγορία ατόμων, αναγνωρίστηκε για την κοινωνική του σημασία με την ψήφιση του Ν. 3522/2006.

Το παραπάνω μέτρο, πέραν των ωφελειών που θα επιφέρει στα Δημόσια νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία, θα ευνοήσει και τα άτομα με αναπηρία και τους χρόνια πάσχοντες, που αποτελούν μια από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Στον παραπάνω νόμο, δεν είχαν συμπεριληφθεί ορισμένα βασικά αγαθά, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις κατηγορίες τυφλών, των ατόμων με προβλήματα όρασης και των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Οφείλουν άμεσα τα συναρμόδια Υπουργεία να επιληφθούν του θέματος και να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των ατόμων με αναπηρία.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία, να προβούν στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, στα βασικά αγαθά που χρησιμοποιούν τα άτομα με αναπηρίες;

Απαντήσεις Υπουργείων